Cultuur Andorra


Muziek, zang en dans spelen een grote rol in de cultuur van Andorra. Het is onmogelijk dat je bij een bezoek aan Andorra nergens een groepje muzikanten tegenkomt. Jong en oud zingt en danst, vaak in de ouderwetse klederdracht. Ook de Romaanse en gotische gebouwen zijn typerend voor de cultuur van Andorra. In Andorra doet men er alles aan om het culturele erfgoed te behouden. En met succes, want ondanks alle moderne toeristenvoorzieningen zijn er nog vele historische bezienswaardigheden in Andorra; van romaanse gebouwen en kunst tot middeleeuwse bruggen. In het hele land zijn deze Romaanse bouwwerken te vinden. Ook zijn er vijftig mooie kerken te bezichtigen die een goed beeld van ruim duizend jaar historie weergeven.

Specifieke voorbeelden van cultuur in Andorra

Diverse musea en monumenten zijn de getuigen van de geschiedenis van Andorra, zoals onder meer het huis van Areny Plandolit, of de Rossell-smederij. De oudste kerk van Andorra, de Santa Coloma, staat in de hoofdstad en dateert uit de negende eeuw. De traditionele middeleeuwse architectuur vind je terug in het Casa de la Vall (Parlement). De oudste en belangrijkste bruggen uit de middeleeuwen vind je in Sant Antoni, dels Escalls of in la Margineda. De borda is ook kenmerkend voor de Andorrese cultuur, met stenen muren en een leien dak. In deze traditionele huizen kun je terecht om traditionele gerechten te eten in Andorra.

Er is een groot aanbod van muzikale festivals in Andorra, wat laat zien dat muziek erg belangrijk is voor de cultuur van Andorra. Er is een muziekfestival in Escaldes-Engordany in juli, een festival van klassieke muziek in Ordino in oktober, en Andorra la Vella heeft een muziek- en dansseizoen dat loopt van november tot mei.