Natuur

Andorra heeft een schitterende natuur waar je veel verschillende planten en dieren kunt ontdekken. Het landschap is zeer divers, van groene dalen en valleien naar de ruige, rotsachtige bergketens. Je vindt er bossen, bergweides, gletsjermeertjes en zelfs eeuwige sneeuw. Natuurliefhebbers komen in Andorra beslist aan hun trekken. Een aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn in unieke flora is het dal van Vall de Ranso een uitkomst. Daar vind je een arsenaal aan zeldzame planten. Een groot deel van de Pyreneeën is beschermd natuurgebied. Sommige delen van het bergmassief behoren tot Franse of Spaanse nationale parken.
Flora & Fauna

In totaal komen er in Andorra meer dan 1100 verschillende plantensoorten voor. Het Valle de Rialb staat bekend om zijn schitterende bloemenpracht. Eén van de mooiste bloemen is de witbloeiende Narcissus Poeticus, oftewel de dichtersnarcis. Deze bloem is tevens de nationale bloem van Andorra. Verder vind je daar ook de Pyrenese iris, witte affodil en vele soorten orchideeën.
Het inheemse Pyreneeën-kartelblad met zijn grote, roze, bijna purperen bloemen, groeit tussen 1400 en 2700 meter in weilanden en langs bergbeken. Andere soorten die veel voorkomen zijn de felgele kogelbloem en alpenroosjes. Op de noordelijke hellingen groeien voornamelijk zilversparren.

 

Ook de dierenwereld van Andorra beschikt over een aantal unieke soorten, zoals de bijna uitgestorven Iberische steenbok, de auerhoen en de alpensneeuwhoen. Verder zijn er in het verleden in en rond Andorra lynxen, wilde katten en zelfs bruine beren waargenomen. Het is echter vrijwel uitgesloten dat één van deze dieren je pad kruist. Je hebt veel meer kans om gems tegen het lijf te lopen. Net als de Iberische steenbok leeft dit dier op de bergrotsen. Pas echter goed op, want ondanks zijn vriendelijke uiterlijk staat de gems bekend om zijn onverwachte aanvallen. Andere zoogdieren als wild zwijn, marter, wezel, vos, egel, das, eekhoorn en Alpenmarmot kom je ook vaak tegen. Verspreid in het gebergte leven verder nog roofvogels zoals de dwergarend en de havikarend.