Praktische informatie Andorra


Kalender van Andorra

Andorra heeft een landelijke feestdag, op 8 september wordt Onze Lieve Vrouw van Meritxell herdacht. In het hele land vinden dan verschillende festiviteiten plaats, er is een bedevaart naar het beeld van de beschermheilige en op straat wordt gevolksdanst en gezongen.

Taal Andorra

De officiële taal van Andorra is het Catalaans. Omdat de autochtone bevolking echter duidelijk in de minderheid is, is het Spaans de meest gesproken taal. Je kunt je daarnaast verstaanbaar maken in het Frans, de derde taal van Andorra. Door het enorme aantal toeristen dat jaarlijks naar Andorra trekt, kom je ook met Engels een heel eind. Er is echter een groot verschil tussen de toeristische plekken en de afgelegen gebieden. In de hoofdstad spreken vrijwel alle winkeliers en horecamensen een aardig woordje Engels, maar in de wat rustigere dorpjes kan een Engelse conversatie een stuk lastiger zijn.

Geld Andorra

In Andorra kun je overal met euro’s betalen. Andorra had in het verleden geen eigen munteenheid. Men gebruikte zowel de Spaanse peseta als de Franse franc. Andorra heeft dan ook geen eigen euromunten en biljetten. Je kunt overal pinnen en ook creditcards worden meestal overal wel geaccepteerd in de grotere winkels, restaurants en hotels.

Financieel Andorra

Andorra is geen duur land. Je kunt er redelijk goedkoop uit eten en vooral het drinken is vergeleken met andere landen erg goedkoop. Op de rekeningen van de meeste restaurants staat al een “service charge”, maar de meeste obers en portiers verwachten toch een tip van ongeveer 10%.
Je kunt in Andorra goedkoop Tax Free winkelen, vooral voor elektronica en alcohol. De laatste jaren is het belastingvoordeel in Andorra iets afgenomen, omdat Andorra lid is van de Verenigde Naties. Toch zul je na enig speurwerk op artikelen (vooral elektronische apparaten) vinden die twintig tot dertig procent goedkoper zijn dan in Spanje of Frankrijk. De winkels zijn geopend maandag t/m vrijdag van 9 uur tot 13 uur en van 14 uur tot 20 uur.

Gezondheid Andorra

AndorraAndorra heeft een goede gezondheidszorg. Het kleine land kent twee ziekenhuizen en vele speciale klinieken. In de skigebieden zijn eerstehulpposten en bij ernstige verwondingen is er per helikopter een snelle verbinding met het ziekenhuis. Heb je directe medische hulp nodig, bel dan met 116. Via 118 kun je om een ambulance vragen. Apotheken zijn over het algemeen geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur en 15.00 tot 20.00 uur. Voor een vakantie in Andorra heb je geen vaccinaties nodig.
Het advies om in Zuid-Europa geen leidingwater te drinken, geldt ook voor Andorra. Het is verstandiger om bronwater in de winkels te kopen.

Douane Andorra

Sigaretten en drank zijn naast de elektronische apparaten gewilde souvenirs om voordelig in te slaan. Er zijn echter grenzen gesteld aan hoeveelheden wat je mag uitvoeren. Bij de toeristenbureaus zijn exacte gegevens te verkrijgen over wat wel en niet mag worden meegenomen.
Voor Andorra heb je geen visum nodig. In het hoogseizoen wil de douane de hoeveelheid uitgevoerde producten nog wel eens controleren. Neem dus in ieder geval je paspoort mee.

Overnachtingen in Andorra

Er zijn verschillende mogelijkheden waar je kunt verblijven in Andorra. Goedkope maar sfeervolle herbergen, hotels, appartementen of pensions. Naast hotels in Andorra zijn er ook bewoners die hun slaapkamer aan toeristen verhuren als een soort bed & breakfast. Ook kun je in Andorra een luxe vakantiehuis huren voor een groep personen gelegen aan de piste of rustig midden in de natuur.

Agenda evenementen in Andorra

Er zijn een groot aantal één- of meerdaagse festivals in Andorra. Zo is er gedurende de maanden juli, augustus en september vrijwel iedere dag wel ergens een dorpsfeest. Ook vinden er een aantal grote festivals plaats in steden, zoals de driedaagse festivals in Canillo en in Sant Julià de Lòria eind juli. Begin juli vindt het Internationale Jazzfestival van Andorra plaats. Tijdens dit festival treden jazzmuzikanten uit de hele wereld op, vooral in de hoofdstad.

Vervoer in Andorra

Andorra beschikt niet over een vliegveld. De dichtstbijzijnde luchthavens bevinden zich in Barcelona en Toulouse. Vanaf daar kun je een trein tot aan de grens nemen, en dan met de bus verder reizen. Door Andorra lopen drie hoofdverkeerswegen vanuit de hoofdstad langs de belangrijkste dorpen. De maximumsnelheid is 90 km per uur, in bochtige weggetjes zul je langzamer moeten rijden. Op de wegen van en naar Andorra la Vella staan regelmatig files.

Praktische tips over Andorra

  • De winkels zijn open van maandag t/m zaterdag van 9.30-13 uur en van 16-20 uur. Op zondag sluiten zij om 19 uur. Winkels in kleinere plaatsen sluiten ’s middags eerder en zijn op zondag gesloten.
  • De warenhuizen zijn van maandag t/m vrijdag open van 9.30-20 uur. Op zaterdag sluiten zij om 21 uur, op zondag om 19 uur.
  • De meeste restaurants zijn van 13-15 uur en vanaf 20 of 21 uur geopend en op maandag gesloten.