Staat Andorra


Staatsvorm van Andorra

De in 1993 aangenomen grondwet maakt Andorra tot een soevereine parlementaire democratie die de co-prinsen als staatshoofden behoudt, maar het regeringshoofd de uitvoerende macht biedt. De twee co-prinsen regeren gelijkwaardig met beperkte bevoegdheden die geen veto over overheidshandelingen omvatten. Zij worden in Andorra vertegenwoordigd door een afgevaardigde.

De manier waarop de twee prinsen worden gekozen maakt Andorra tot een van de politiek meest afwijkende landen op aarde. Een van de co-prinsen is de president van Frankrijk. De andere co-prins is de huidige katholieke bisschop van de Spaanse stad La Seu d’Urgell. Omdat geen van beide prinsen in Andorra woont, is hun rol bijna volledig symbolisch.

Andorra is sinds 1978 ingedeeld in zeven bestuurlijke eenheden, ‘parròquies’ of ‘comúns’ genaamd: Andorra la Vella (tevens de hoofdstad), Canillo, Elcaldes-Engordany, Encamp, La Massana, Ordino en Sant Julià de Lòria.

Regering van Andorra

Het belangrijkste wetgevende orgaan van Andorra is de eenkamerige Algemene Raad van de Valleien (Consell General de les Valls), die 28 zetels telt. De helft van de parlementsleden (14) wordt verkozen via een stelsel van evenredige vertegenwoordiging, de andere helft volgens een districtenstelsel. Voor alle volksvertegenwoordigers geldt een termijn van vier jaar. De defensie van het land valt onder de verantwoordelijkheid van Frankrijk en Spanje.

De regering (Govern) wordt gevormd door het regeringshoofd (Cap de Govern), die verkozen wordt door de Algemene Raad, en de door hem aangestelde ministers. Momenteel bestaat de regering uit leden van de Liberale partij van Andorra, met Albert Pintat als premier. De Sociaaldemocratische Partij maakt deel uit van de oppositie en verder zijn er nog de partijen: Centrum-Democraten, Partij voor de 21ste Eeuw en de Partij Renovació Democràtica.