Klimaat Andorra


De kleine staat Andorra ligt in Europa tussen Frankrijk en Spanje. Officieel heeft Andorra een gematigd zeeklimaat, maar omdat Andorra gemiddeld op bijna 2000 meter hoogte ligt spreekt men van een hooggebergte klimaat in Andorra. Het weer in hooggebergte gebieden zoals Andorra kan zeer onberekenbaar zijn. Door de hoge bergen is het weer in Andorra vaak mooi op hoger gelegen gebieden als het in het dal bewolkt is.

Gemiddelde temperatuur, zonuren en neerslag in Andorra

Weergrafiek Andorra

Zomer Andorra

Andorra kent warme zomers in de lager gelegen gebieden. Het is geen uitzondering dat de temperatuur in de maanden juli en augustus boven de 25˚C uitkomt. Een gemiddelde zomertemperatuur van 18˚C is in Andorra zeer aangenaam. In het hooggebergte is het weer in de zomer vrij nat en blijven de temperaturen vaak onder de 20˚C liggen.

Winter Andorra

Door de bergen valt er ’s winters regelmatig sneeuw en is het vrij koel. De gemiddelde wintertemperatuur van +4 ˚C is niet extreem laag, maar vooral in de hoge (ski)gebieden kan de gevoelstemperatuur waarden van onder de -10˚C aannemen. In de hoogstgelegen gebieden kan de sneeuw tot de zomer blijven liggen.

Invloeden van klimaat in Andorra

Wintersport

Door de hoogte zijn er een aantal zeer sneeuwzekere wintersportbestemmingen in Andorra, waarvan Pas de la Casa en Soldieu de bekendste zijn. In de winter komen er dan ook vele toeristen om te skiën en snowboarden op een van de vele pistes in de Pyreneeën van Andorra.

Zware sneeuwval

In de winter kan er zeer veel sneeuw vallen, wat nog wel eens voor calamiteiten kan zorgen. Vooral de Franse toegangswegen zijn in de winter af en toe geblokkeerd door zware sneeuwval. Houdt in de wintermaanden daarom goed de verkeersinformatie in de gaten.