Inwoners Andorra


Ongeveer vijftig jaar geleden had Andorra niet meer dan 20.000 inwoners. Herders en smokkelaars bewoonden het onaangetaste bergparadijs. Vanaf de jaren vijftig kwamen immigranten massaal af op het belastingvrije klimaat. Het inwonertal in Andorra is 72.413 inwoners. De grootste bevolkingsconcentratie is vooral te vinden in de grootste twee steden, Andorra la Vella en Escaldes-Engordany, die samen met Pas de la Case de grote handels- en zakencentra van het land zijn. De andere dorpen hebben een aanzienlijk lager inwonersaantal. De plaatsen Encamp en Sant Julià de Lòria hebben bijvoorbeeld een stuk mindere commerciële stadskern dan de hoofdstad en haar omgeving.

Demografie van land

Van deze inwoners behoort slechts 33% tot de autochtone bevolking. Het merendeel (43%), is van Spaanse afkomst. Daarnaast zijn het vooral Portugezen en Fransen die zich in het belastingparadijs hebben gevestigd. Sinds de goedkeuring in 1995 van een minder strikte wet om de Andorrese nationaliteit te krijgen, is er een stijging van het percentage Andorrese burgers. Andorra kent een hoge welvaart, de levensverwachting ligt hoger dan 80 jaar en samen met Japan kent Andorra de laagste kindersterfte ter wereld.

De enige officiële landstaal is het Catalaans, de taal die ook gesproken wordt in de aangrenzende Spaanse autonome regio Catalonie. Naast het Catalaans wordt er ook veel Spaans en Frans gesproken, maar ook Portugees en Engels zijn belangrijke immigrantentalen. De overheersende godsdienst is het Rooms-katholicisme.